Znáte roční období, kdy si lidé místo “Ahoj” říkají “Nechceš cuketu”. Ano. Tato plodina je sice dobrá, ale po týdnu již nevíte, co s ní. Zde máte jedno klasické využití a další tři alternativní. Tak hurá do práce.
Než cuketu hodíš na gril, nakrájej ji na dlouhé plátky o tloušťce zhruba 1 cm. Je to důležitý krok; tenčí plátky by se mohly připálit, zatímco tlustší nebudou dostatečně propečené. Plátky osol, opepři a potři olivovým olejem. Simple as that. Předehřej gril na středně vysokou teplotu. Cuketové plátky polož na grilovací rošt a griluj je 3–5 minut z každé strany. Hledáš znaky úspěchu? Měly by mít ty charakteristické proužky od grilu a být měkké, ale ne rozvařené.
Chceš dodat cuketě něco navíc? Připrav marinádu z olivového oleje, česneku, bylinek a citronové šťávy. Cuketové plátky v marinádě nech chvíli odležet před grilováním. Grilovaná cuketa 2.0, baby! A teď můžeme jít na trochu zajímavější recepty z cukety. Znáte tyto?
Cuketové placičky
Cuketové placičky jsou rychlé, jednoduché a lahodné. Nastrouhej cuketu, vymačkej z ní nadbytečnou vodu a smíchej s vejcem, moukou a kořením. Placičky potom smaž na pánvi dozlatova. Hned podávej, ideálně s jogurtovou omáčkou. Voilá!
Cuketová pizza
Místo klasického pizzového těsta použij tenké plátky cukety. Polož je na plech, potři olivovým olejem, posol a opeč. Na opečenou cuketu nalož ingredience, které máš rád – rajčata, sýr, šunka, cokoliv. A do trouby s tím. Krátká a sladká.
Cuketové špagety
Není to tak známé, ale cuketu můžeš použít jako náhradu těstovin. Nastrouhej nebo nakrájej cuketu na tenké proužky. Pak je jednoduše orestuj na pánvi s trochou olivového oleje a kořením. Hotovo? K tomu přidej svoji oblíbenou omáčku. Lehoučké a zdravé.
Takže, ať už chceš něco rychlého, netradičního nebo zdravého, s cuketou to vždycky šlape. Jednoduché, ale efektivní!
Inspirace pro článek: nejlepsi-rady.cz