Šalvěj

Šalvěj je právem označovaná za všestrannou bylinku. Díky svému krásnému zbarvení do fialova se přidává nejen do kytic z lučního kvítí. Na druhé straně se ale vyznačuje i výbornými antibakteriálními účinky. A v kuchyni našla také své místo!

Čerstvé listy této bylinky můžeme trhat během celého roku. Ideální doba je ale na jaře a potom na podzim.

Šalvěj pomáhá odvarem třeba při aftách, zánětu dásní nebo otocích v ústech. Při angíně dokáže zmírnit bolesti v krku. Tuto bylinku si připravte, když máte před sebou trhání zubu, dokáže totiž téměř na sto procent zabránit vzniku zánětu a nepříjemnému hnisání rány. Výplachy pomůžou k rychlému zahojení rány po vytrženém zubu.

Jak si uvařit odvar ze šalvěje:

Tři lžíce bylinky dejte do půl litru vody, přiveďte do varu a dvacet minut nechte přikryté louhovat. Potom procedíte. Asi pět minut vlažný odvar držte v puse a opakovaně jím ústa proplachujte.

Redakce

Redakce

Redaktoři a redaktorky magazínu Kytičkování pro vás připravují atraktivní články o bydlení. Pokud byste také chtěli do magazínu přispět vlastním článkem nebo máte zájem o inzerci v magazínu, neváhejte nás kontaktovat.