Milovníci ovoce již nejsou odkázáni jen na plody z českých zahrádek, sadů nebo lesů. Stále častěji můžeme v supermarketech a na stáncích objevit ovoce neobvyklých tvarů a vůní. Víte, co se pod tajuplnými názvy skrývá?
Granátové jablko
Plné malých sladkokyselých zrníček.
Použití: Čerstvé do ovocných salátů nebo jako ozdoba teplých pokrmů. Výtečná je též šťáva vylisovaná ze zrníček.
Zralost: Slupka by neměla vykazovat známky dehydratace.
Zpracování: Plod rozkrájejte na několik kousků a poté ve vodní lázni vyloupejte zrníčka i s vnitřními slupkami. Tímto postupem zabráníte nechtěnému obarvení sebe nebo jiného kuchyňského vybavení. Poté vyberte slupky a sceďte.
Víte, že obsahem hořčíku, draslíku a sodíku je šťáva granátovníku vhodná pro sportovce, těžce pracující, osoby s horečkou a osoby pracující v horku, kteří potem a vyšším příjmem tekutin ztrácejí minerály?
Mango
Velmi šťavnatá, u některých odrůd aromatická dužnina, lahodné, při vyšší zralosti velmi sladké chuti.
Použití: Čerstvé do salátů, jako základ různých čatní. V teplé kuchyni se může využít jako překvapivá příloha k masům.
Zralost: Zralý plod je měkčí na dotek. Červená slupka neznamená nutně zralé mango, existuje mnoho odrůd, které jsou více či méně zelené a po jejich změknutí jsou sladké.
Zpracování: Mango můžete oloupat a poté nožem vyříznout plochou pecku nebo pro přímou konzumaci můžete mango nejprve rozříznout podél pecky a vzniklé dvě poloviny naříznout až ke slupce do tvaru mřížky a tyto pak prohnout ven. Vznikne vám tak „ježek“.
Víte, že mangovník indický je stromem dosahujícím výšky až 30 metrů, a že v Indii je nejoblíbenějším ovocem právě mango?
Karambola
Dužina je šťavnatá se sladkokyselou chutí připomínající angrešt.
Použití: Samostatně syrová, součást nejrůznějších salátů, dekorace pokrmů.
Zralost: Lehce nazelenalý až žlutý plod.
Zpracování: Nakrájejte na slabší plátky.
Víte, že lehce nasolená karambola údajně dobře zahání žízeň?
Pozn. red.: Karambola by neměla chybět tam, kde se podává salátová mísa (oslavy, rauty atd.). Karambola nakrájená na plátky má tvar hvězdy a působí velice efektně.