Exotické tipy (2. díl)

Přinášíme vám druhý díl tipů na skvělé exotické ovoce, které byste měli ochutnat.

Papaya

Dužina má lososově zbarvenou barvu, chuť připomíná žlutý meloun.

Použití: Samostatně, pro zvýraznění její chuti pokapaná lunetkou, do salátů (mimo jiné do pikantních salátů s masem).

Zralost: Zelený až žlutý plod, který může být měkčí na dotek.

Zpracování: Rozřízněte na poloviny,vyjměte nejedlá semena a poté oloupejte.

Víte, že díky enzymu papinu, který křehčí maso, se přidává do marinád pro naložení masa?

Pitahaya červená

Dužina je jasně bílá s drobnými černými semínky, mírně nasládlá.

Použití: Samostatně nebo jako součást ovocných salátů.

Zralost: Rovnoměrně vybarvená, lístky mají mít světle zelenou až žlutou barvu.

Zpracování: Podélně rozřízněte a vydlabejte lžičkou, případně po rozříznutí oloupejte a nakrájejte.

Víte, že nejlépe chutná pokapaná citronem nebo limetkou pro zvýraznění chuti?

Pitahaya žlutá

Dužina má rosolovitou konzistenci a velmi příjemnou sladkokyselou chuť.

Použití: Ovoce se jí čerstvé nebo je můžeme použít do salátů.

Zralost: Plody jasně žluté, na dotek mohou být i měkčí.

Zpracování: Rozřízněte na poloviny a vydlabejte lžičkou. Jí se i s četnými semínky.

Víte, že žlutá pitahaya je plodem kaktusu pocházejícího z Jižní Ameriky?

Liči

Malé oválné plody červenohnědé bary s velkou peckou a bílou šťavnatou dužinou se hojně využívají zejména v asijské kuchyni.

Redakce

Redakce

Redaktoři a redaktorky magazínu Kytičkování pro vás připravují atraktivní články o bydlení. Pokud byste také chtěli do magazínu přispět vlastním článkem nebo máte zájem o inzerci v magazínu, neváhejte nás kontaktovat.