Přinášíme vám druhý díl tipů na skvělé exotické ovoce, které byste měli ochutnat.
Papaya
Dužina má lososově zbarvenou barvu, chuť připomíná žlutý meloun.
Použití: Samostatně, pro zvýraznění její chuti pokapaná lunetkou, do salátů (mimo jiné do pikantních salátů s masem).
Zralost: Zelený až žlutý plod, který může být měkčí na dotek.
Zpracování: Rozřízněte na poloviny,vyjměte nejedlá semena a poté oloupejte.
Víte, že díky enzymu papinu, který křehčí maso, se přidává do marinád pro naložení masa?
Pitahaya červená
Dužina je jasně bílá s drobnými černými semínky, mírně nasládlá.
Použití: Samostatně nebo jako součást ovocných salátů.
Zralost: Rovnoměrně vybarvená, lístky mají mít světle zelenou až žlutou barvu.
Zpracování: Podélně rozřízněte a vydlabejte lžičkou, případně po rozříznutí oloupejte a nakrájejte.
Víte, že nejlépe chutná pokapaná citronem nebo limetkou pro zvýraznění chuti?
Pitahaya žlutá
Dužina má rosolovitou konzistenci a velmi příjemnou sladkokyselou chuť.
Použití: Ovoce se jí čerstvé nebo je můžeme použít do salátů.
Zralost: Plody jasně žluté, na dotek mohou být i měkčí.
Zpracování: Rozřízněte na poloviny a vydlabejte lžičkou. Jí se i s četnými semínky.
Víte, že žlutá pitahaya je plodem kaktusu pocházejícího z Jižní Ameriky?
Liči
Malé oválné plody červenohnědé bary s velkou peckou a bílou šťavnatou dužinou se hojně využívají zejména v asijské kuchyni.