Křen selský
Křen používáme jako léčebný prostředek pouze v syrovém stavu. Tepelnou úpravou své schopnosti ztrácí. Využívá se v kuchyni jako příloha k masům či do salátů – zlepšuje totiž činnost střev. Obsahuje velké množství vitamínu C. Je dobrý k prevenci proti nachlazení. Působí močopudně. Zevně se používá při revmatických bolestech.
Kořen křenu sbíráme na jaře a na podzim.
Křen s medem:
Křen nastrouháme a smícháme s medem v poměru 1:1 – na 1 lžíci křenu dáme 1 lžíci medu.
Užíváme při kašli, chřipce a nachlazení – 2 malé lžičky denně.
Křenový sirup:
Křen očistíme, pokrájíme na tenké plátky. Plátky pokládáme do menší nádoby a prokládáme vrstvami cukru. Uložíme na chladné místo. Křen pak začne vylučovat šťávu (může trvat i několik hodin), kterou užíváme při zánětu průdušek 2 lžíce denně.
Nejnovější komentáře