Višně, stromy s výškou dorůstající do maximálně až osmi metrů, pocházejí původně z oblasti kolem Kaspického moře. Mají poměrně nízké nároky na kvalitu půdy, v níž rostou, nesnášejí jen nedostatek humusu v této a nadměrnou vlhkost a také teplotu pod sedm a půl stupně Celsia.
Nejlépe se jim daří na mírných jižně orientovaných svazích, kde se dožívají až čtyřiceti let, nevadí jim ani poměrně vysoká nadmořská výška.
Plody, které rostou na jednoletých výhonech rostoucích z dvouletého dřeva, jsou jasně rudé až rubínové a vzhledově připomínající třešně, jsou však méně sladké než třešně a mají mimo jiné i vysoký obsah vitamínu A.
Prořezávání větví se provádí začátkem března nebo až po sklizni a díky správné prořízce je pak úroda poměrně dost velká a vyrovnaná. Sklizeň je stejná jako u třešní, včetně jejího termínu, jenom rané odrůdy se sklízejí ještě před dozráním; nejlepší je však vždy chuť u višní dozrálých přímo na stromě.
Višně jsou ohrožovány stejnými škůdci a chorobami jako třešně, ohrožují je navíc i monilióza a z ptáků pak dlaskové.