Naše kuchyně jsou často plné různých spotřebičů a vychytávek. Většinou nás k jejich nákupu motivuje možnost zjednodušit si život a ušetřit čas věnovaný přípravě jídel. Méně se už zamýšlíme nad otázkou, jejíž důležitost stále roste – jak zredukovat množství odpadu, které v kuchyni produkujeme a dále netřídíme?
Věděli jste, že téměř polovinu komunálního odpadu tvoří kuchyňský bioodpad? V zásadě jde o biologický materiál, který přírodě prospívá, protože se v ní rozloží na hnojivo bohaté na živiny. Faktem však je, že většinou skončí v odpadkovém koši a v plastovém pytli putuje na skládku, kde nejenže nemá možnost splynout s přírodou, ale navíc se stává zdrojem nebezpečných bakterií a plynů.
Pokud nebydlíte v domě se zahradou, kde můžete využívat klasický zahradní kompostér, anebo nechcete mít doma tzv. vermikompostér s dešťovkami, máte ještě jedno řešení – elektrický kompostér. A protože s elektrickými kompostéry je spojeno množství mýtů a předsudků, přinášíme vám pět dobrých důvodů, proč investovat právě do tohoto pomocníka.
1) Energií neplýtvá
Jedním z nejčastějších předsudků vůči elektrickým kompostérům je ten, že jejich používání je energeticky neúsporné. Stejně jako u každého spotřebiče i v tomto případě existují řešení, která neotřesou vaším ekologickým cítěním ani peněženkou. Například elektrický kompostér od značky Sage spotřebuje za celý cyklus, trvající průměrně čtyři až šest hodin, pouhých 0,8 kW, tedy méně než vaše rychlovarná konvice.
2) Zpracuje téměř všechno
Ne každý kompostér (a to platí také o vermikompostérech) zpracovává i zbytky živočišného odpadu. Ale i v tomto směru existují výjimky. Elektrický kompostér The Food Cycler dokáže zpracovat i zbytky masa, mléčných výrobků a vaječných skořápek. Při jeho použití existuje v zásadě jen několik omezení, která ale nejsou ničím výjimečná a platí i pro jiné kompostéry – nepatří do něj například olej z vaření nebo tuky, tvrdé kosti jako hovězí, jehněčí nebo vepřové, sladkosti nebo žvýkačky.
3) Nenáročná údržba a dokonalý design
Kompostování v domácnosti si vyžaduje pravidelnou pozornost, zejména když používáte vermikompostér. Musíte dohlédnout na to, aby se v něm netvořily plísně ani mušky. Důležité též je, aby žížaly nebyly překrmené, což občas znamená bioodpad skladovat v ledničce anebo na balkónu (pokud ho máte hodně). Z tohoto pohledu je elektrický kompostér praktičtější. Food Cycler je po vybalení, instalaci filtrů a zapojení do sítě možné začít používat bez nutnosti řešení přívodu vody nebo zapojování přívodu vzduchu. Zápach eliminují dva uhlíkové filtry a vzduchotěsná nádoba. Kbelík, ve kterém probíhá proces zpracování odpadu, tedy sušení, mletí a chlazení, je vyjímatelný a můžete ho umýt i v myčce na nádobí. Nadčasový design navíc dělá z praktického pomocníka stylový doplněk vaší kuchyně.
4) Výsledky okamžitě
„Přeměna“ bioodpadu na kompost je běžně záležitostí týdnů a měsíců. V případě použití elektrického kompostéru Sage se organický odpad sušením a mletím přemění na hnojivo během několika hodin. To můžete následně využít pro vaše květiny. Ve vzduchotěsné nádobě je možné substrát skladovat až rok. Nebo ho můžete také vyhodit do běžného nebo organického odpadu.
5) Čistší domácnost i planeta
Nevytříděný kuchyňský bioodpad tvoří téměř polovinu komunálního odpadu. Navíc v koši po několika dnech nepříjemně zapáchá a je ideálním prostředím nejen pro nepříjemné vinné mušky a bakterie. Když potom skončí nevytříděný na skládce, produkuje nebezpečné plyny včetně metanu. Elektrický kompostér Sage zredukuje dva litry organického odpadu až o 80 %.