O bylinkách se říká, že jsou to malé rostlinky s velkým účinkem. Recepty z nich se předávají z generace na generaci a pomáhají po mnohá tisíciletí. Na jejich dávkování musíme být opatrní, neužívat jich mnoho a dávkovat opatrně. Dnes máme možnost koupit rostlinky předpěstované, titěrná semínka k sázení i hotové květináče s bylinkami připravenými přímo ke kuchyňskému použití.
Velkou část z nich si můžeme vypěstovat třeba i doma na parapetu a to s minimálním úsilím. Nejenže pěkně vypadají, ale navíc zvýrazní a doplní chuť jídla. K tradičním bylinkám se u nás stále vracíme. Máme je rádi, používaly je naše babičky, maminky a používáme i my.
Pažitka
Blízká příbuzná cibule i pórku, někdy jí říkáme šnytlík. Je to jedna z bylinek, která by se měla používat jen čerstvá. Při delším skladování přichází o cenné látky. Přesto, že jí nezkonzumujeme mnoho, je pro nás velkým zdrojem draslíku, vápníku, železa i vitamínu C. Není vhodné ji ani vařit. Nakrájenými listy pažitky dozdobujeme polévky, omáčky, brambory i pokrmy z vajec.
Petržel zahradní
V našich kuchyních používáme většinou hladkolistou nebo s kadeřavými listy. Je to velmi odolná dvouletá rostlina, neublíží jí ani mráz. Není jen koření do jídel, má i léčivé účinky. Používáme nať nebo kořen. Zahřátím přichází o vysoké procento vitamínů A a C. Dále obsahuje železo, fosfor a vápník. Je medicínsky dokázáno, že čistí močové cesty, podporuje chuť k jídlu a tlumí revmatické potíže.
Libeček lékařský
Je jednou z našich nejstarších bylinek. Jeho specifická chuť a vůně rozděluje strávníky na dva tábory. Jedni ji milují, zdá se jim silná a příjemná, v některých lidech vzbuzuje odpor. Rostlina je to velmi nenáročná. Podporuje vylučování solí z těla, mírní nadýmání a zlepšuje činnost žlučníku.
Kopr vonný
Dříve byl pěstován mnichy v klášterních zahradách. Věřilo se, že odpuzuje zlá kouzla a chrání před uhranutím. Využívá se do polévek, omáček, pomazánek. Kvetoucí vrcholky se přidávají k nakládané zelenině. Pomáhá při nadýmání, bolesti střev a jiných zažívacích potížích.
Česnek kuchyňský
Jedna z nejúčinnějších bylin, která má u nás velkou tradici pěstování. Patří k našim oblíbeným bylinkám, může se do pokrmů přidat i jako sušený. Pěstuje se po celá staletí a patři mezi odolné rostliny. Vážili si ho už staří Egypťané, kteří dostávali česnek jako část mzdy při stavbách pyramid. Podporuje chuť k jídlu, zlepšuje krevní oběh, zpomaluje srážení krve, vyrábí se z něho množství léčivých preparátů.
Majoránka zahradní
Není jiné bylinky, která by lépe dochutila Vaše pokrmy z luštěnin. Hodí se do bramboráku, guláše i mletých mas. Jen prosím nevařit, přidávejte ji až na konec, před dohotovením jídel. Obsahuje hořčiny, zvyšuje sekreci žaludečních šťáv, tím podporuje trávení. Je to diuretikum, působí močopudně. Pomáhá při průjmu a střevních kolikách.
Máta peprná
Jedna z velmi starých léčivých bylin. Největší sílu má krátce před kvetením. Obsahuje silice, jejíž účinnou látkou je mentol. Má protikřečové účinky, zvyšuje prokrvení, ulehčuje pocení. Lze ji i inhalovat při zánětech dýchacích cest.