Kopřiva, pampeliška a sedmikráska. To by měly být rostliny v našem jídelníčku nezbytné. Pojďme si o těchto rostlinách něco málo povědět.
Kopřiva zázračná
Tato rostlinka je hotový elixír zdraví. Na jaře ideální. Mladé lístky obsahují nejvíce prospěšných látek. Dopřejte si je posekané do salátu, namíchejte je se špenátem nebo rozmixujte s tvarohem. Působí antirevmatiky, protizánětlivě a díky obsahu železa pomáhá také při chudokrevnosti. Kyselina křemičitá funguje močopudně, což je dobré pro ledviny i pro celkovou očistu vnitřních orgánů od toxických látek. Patnáct minerálních látek, několik organických kyselin, vitaminy A, B2, B6 a C, třísloviny pomáhající zastavit krvácení – koktejl, který tělu neublíží ani při dlouhodobém pití čaje.
Pampeliška, sedmikráska
Lístky smetanky lékařské zvýrazníte bylinkovou pomazánku nebo salát. Ale pozor! Přidáváme asi jen hrst nasekaných lístků na osobu. Větší množství by mohlo způsobit zažívací potíže. Krev, žlučník a játra pročistí také sedmikráska chudobka.
Že raději něco pikantního?
Máte rádi něco ostřejšího? V tom případě sáhněte po listech šťovíku kyselého a česnáčku lékařského. V jarním salátu oceníte kyselou chuť a vůni s nádechem česnekem.
Tip na Zelenou polévku
Natrhejte, důkladně vyperte a nasekejte dvě hrsti mladých kopřivových lístků, hrst listů smetanky, půl hrsti listů šťovíku a hrst listů česnáčku. Přidat můžete i bazalku a libeček. Z másla a hladké mouky udělejte světlou jíšku, vmíchejte bylinky a krátce orestujte. Zalijte vodou a 10 minut povařte. Zahustěte rozšlehaným žloutkem a podle chuti osolte.