Dřín obecný

Dřín patří v naší přírodě k prvním kvetoucím rostlinám časného předjaří. Keř nebo nízký stromek dorůstá od dvou do sedmi metrů. Má velké kulovité květní pupeny, které se na postranních větévkách začnou rozvíjet v březnu, někdy i koncem února. Z každého pupenu zazáří drobné, zlatožluté kvítky a to ještě před olistěním. Keře vypadají, jako by byly doslova obaleny květy. Krása dřínu spočívá v jejich četnosti, celý keř doslova svítí do okolí.

Dřínové listy jsou dlouhé pět až deset centimetrů, mají krátké řapíky a dlouhou, zašpičatělou čepel. Na líci bývají tmavě zelené, na rubu bledší.

Plody dřínu se velmi podobají olivám a to nejen tvarem, ale i velikostí. Jsou to podlouhlé soudečkovité peckovice, až dva centimetry dlouhé. V době vegetační zralosti mají sytě karmínovou barvu. Na větvičkách rostou ve svazečcích, nebo jednotlivě po stranách větévek a dozrávají v září. Asi ta podobnost s olivami vedla dříve lidi k tomu, že plody, kterým říkáme dřínky zužitkovávali stejným způsobem. Nakládali si je do slané vody a pojídali. Dřínky mají specifickou, sladkokyselou, příjemnou chuť. Zpracovat se dají na marmelády, ovocná vína, džemy, šťávy a kompoty. Mají vysoký obsah vitamínu C. V Turecku se z plodů dřínů dělá typ ovocného nápoje, kterému říkají šerbet. Je to vlastně vylisovaná šťáva oslazená cukrem v určitém poměru a podávaná velmi dobře vychlazená. Na Slovensku připravují alkoholický nápoj – drienkovicu. Semena se praží jako náhražka kávy. Používá se jeho dřevo, které je velmi tvrdé. Dříve na výrobu například tkacích člunků.

U nás vidíme keře dost vzácně ve volné přírodě, pro jejich časnou jarní krásu stojí za to si je vysadit. Jde o rostlinu, která má původ na Balkáně, u nás již dávno zplaněla a zdomácněla. Dřín obecný je i významná pylonosná a medonosná rostlina. Vhodný je jako výsadba pro ochranu před větrem. Není náročný na půdu, vysadit se dá i do opuštěných lomů, k silnicím, tratím. Dobrá je jeho výmladnost, výborně snáší řez, hodí se i do živých plotů.

Býval vysazován do remízků pro bažanty, těm poskytoval oblíbený zdroj potravy. Plody nepohrdne ani jiná lovná zvěř a zrovna ke zvěřině se navinulá chuť dřínků přímo nabízí.

Použití dřínu jako drogy – ve formě odvaru nebo prášku se podává většinou před jídlem až třikrát denně. Tlumí závratě, hučení v uších, chorobné pocení a některé formy inkontinence.

Redakce

Redakce

Redaktoři a redaktorky magazínu Kytičkování pro vás připravují atraktivní články o bydlení. Pokud byste také chtěli do magazínu přispět vlastním článkem nebo máte zájem o inzerci v magazínu, neváhejte nás kontaktovat.