Kam umístit elektrickou udírnu: Do závětří a mimo dosah slunce

Vítr není s udírnou kamarád. Závětří je tedy klíčovým kritériem při výběru umístění. Nejde však o jediný rozhodující faktor. Objevte výhody elektrické udírny i tipy na umístění přímo od výrobce – Kamila Kaisera z rodinné firmy na Vysočině.

Výhody nerezové elektrické udírny z pohledu konstrukce a instalace

Z pohledu konstrukce nejčastěji potkáte 3 základní typy: zděné, dřevěné a plechové udírny. Plechové mají tu výhodu, že sami nemusíte nic stavět – jde o ready-made pomocníky podobně jako už hotový gril. Instalace vám zabere jen chvilku a nemusíte řešit žádné konstrukční detaily jako kouřovod apod.

U plechových udíren sledujte vždy kvalitu použitého materiálu – nejdéle vám vydrží celonerezové varianty. Bývají však o něco dražší než pozinkované modely.

Z hlediska průběhu samotného uzení představují jednoduché řešení elektrické udírny:

Pokud se bavíme o našich nerezových udírnách, tak za sebe doporučuji vybírat v elektrických variantách, kdy je obsluha jednodušší než u topení pouze dřevem. O kouř samozřejmě nepřijdete, ten vzniká stále z dřevěné drtě, jen ji podpaluje topná spirála s termostatem,“ přibližuje výhody Kamil Kaiser.

Jak probíhá uzení v elektrické udírně

Jde to snadno. Do misky nasypete udicí piliny nebo jemnou dřevěnou štěpku, kterou lehne zakápnete vodou. Topná spirála vyhřeje vnitřní prostor. Zároveň podpálí dřevěnou drť. To, jak moc bude doutnat, ovlivníte kropením pilin nebo štěpky v ohništi. Podle velikosti misky vám dřevo vydrží několik hodin, většinou 2 až 3.

Zvolenou teplotu za vás ohlídá termostat uvnitř topné spirály. Elektrické udírny pracují buď s teplým kouřem (v rozmezí mezi cca 60 až 110 stupni Celsia), nebo se studeným kouřem (do 30 stupňů Celsia). Uzení studeným kouřem oceníte třeba při uzení lososa nebo vajec. Nehodí se však do horkých letních dnů, kdy je problém udržet stabilní nízkou teplotu.

Výhody domácího uzení v elektrické udírně

  • Elektrická spirála vytopí celou udírnu za pár minut. Postará se i o vývin kouře.
  • Uzení za pomoci pilin nebo jemné štěpky je čistší. Nevznikají při něm saze jako u klasického dřeva.
  • Termostat hlídá nastavenou teplotu. Na vás zůstává pouze kropení pilin pro správnou vlhkost a kontrolu hoření.
  • Provoz je velmi ekonomický. Počítejte zhruba s náklady 3 až 5 Kč za hodinu uzení. Spotřebujete zhruba 100 g štěpky. Její cena se odvíjí od výrobce a typu dřeva – pohybuje se kolem 10 Kč za 100 gramů.

Uzení po celý rok

Ptáte se, kdy vlastně jde udit? Zase záleží na zvolené konstrukci. Pokud si nejste jisti, zeptejte se výrobce, ale většinou by měl sezónnost modelu uvádět automaticky přímo u výrobku.

Izolované udírny

Ekonomičtější varianty většinou umožňují uzení od jara do podzimu, kdy teploty neklesnou pod 5 stupňů Celsia. Při nižších teplotách hrozí kondenzace vody na vnitřních stěnách. Ale nezoufejte – i pro zimní uzení určitě najdete vhodný model. Jedná se většinou o tzv. zaizolované nebo izolované udírny. Dvouplášťové provedení a kvalitní izolace umožní i celoroční provoz.

Jak najít nejlepší místo? Hlavně v závětří

Najdete ho třeba u domu, pod pergolou nebo u garáže. V blízkosti by také neměly stát hořlavé věci. Ideálně hledejte místo, kam nedopadá přímé slunce.

Instalace elektrické udírny zabere jen pár minut

Vybraný výrobce vám určitě dodá návod. Spoustu jich najdete i na YouTube. U prosklených modelů většinou jako první zasunete a zašroubujete sklo. Pak upevníte teploměr do dvířek. Odkapovou misku naplníte zhruba do 2 cm solí nebo pískem a vložíte ji do prvního fochu nad ohniště.

Do ohniště pak zasunete elektrickou spirálu a obojí vložíte do udírny. Teď už stačí jen ohniště naplnit cca do 2 cm pilinami nebo štěpkou, zakápnout vodou, nastavit teplotu naplno a zapnout. Přibližně po 10 minutách štěpka zadoutná, vy přidáte piliny, znovu zakápnete, nastavíte teplotu – zpravidla od 60 do 80 stupňů – a můžete začít udit.

Co vyudíte jako první?

Odborníci doporučují třeba ryby, sýry, ořechy nebo přeudit už hotové uzené maso od řezníka. Tím nic nezkazíte.

Tak raušovní uzení!

Redakce

Redakce

Redaktoři a redaktorky magazínu Kytičkování pro vás připravují atraktivní články o bydlení. Pokud byste také chtěli do magazínu přispět vlastním článkem nebo máte zájem o inzerci v magazínu, neváhejte nás kontaktovat.