
Cola acuminata je mohutný, 15-20 metrů vysoký, strom původem ze střední a západní tropické Afriky. Česky se nazývá Kolovník zašpičatělý a patří do čeledi lejnicovitých. Je to rostlina deštných pralesů a dnes se cíleně pěstuje v Nigérii a Súdánů, ale také v Americe, na Jamajce, v Brazílii a Mexiku. Divoké kolovníky najdeme ale i v jižních oblastech tropické Asie a v Indii.
Kolovník poznáme podle střídavých kožovitých listů oválného tvaru s výraznou špičkou. Malé květy jsou bílé s červenou skvrnkou a rostou nakupené v řídkých hroznech. Plodem jsou 12-20 cm dlouhé měchýřky, které jsou při plné zralosti tmavě hnědé a dřevnaté. V měchýřku bývá 4-12 větších semen se slizovým obalem.
Platidlo zvané kolový oříšek
Při zpracování se tento obal, který se vyznačuje příjemnou vůní a zvláštní sladkokyselou chutí, obvykle odděluje a zbude jen samotné semeno, které se vysuší. Domorodci mu říkají kolový oříšek. Celé semeno se naopak hodí k výrobě červeného barviva.
Pro muslimy jsou kolové oříšky posvátné a na některých územích Afriky se dodnes používají jako cenné platidlo. Pro mnohé africké kmeny jsou tyto plody symbolem pohostinnosti.
Léčivé účinky kolovníku
Semeno obsahuje mnoho účinných látek: kofein, theobromin, třísloviny a fenoly, kolatin a kolanin, tanin, betain, bílkoviny a škrob.
Domorodci usušená semena krájeli na tenká kolečka a žvýkali. Užívali je zejména při zvýšené fyzické aktivitě, proti srdeční a nervové slabosti a při úzkostech. Dnes se kolové oříšky používají také při léčení nervových průjmů, migrénách, bolestech hlavy, nespavosti, depresích a mořské nemoci.
Jeho užívání také dokáže zesílit účinky analgetik (např. Aspirinu). Oblíbené je také užití spolu s guaranou, které jeho účinky posiluje.
Díky vysokému obsahu škrobu a pozitivnímu efektu na spalování energie se nyní používá kolovník i při hubnutí. Účinky kolovníku na lidský organismus jsou díky vysokému obsahu kofeinu silnější, než je tomu u kávy nebo čaje.
Prášek ze semen se s oblibou přidává ke kávě nebo čokoládě a nápoj se přislazuje cukrem nebo medem. Dávku lze také zalít horkým mlékem nebo mlékem smíchaným s vodou. Chuť je mnohem lepší, než při použití samotné vody.