Řada běžných rostlin ve vaší zahradě má léčivé účinky a bylinkové čaje, tinktury a sirupy se z nich bez nesnází připraví i v kuchyni. Ve většině zahrad se najde několik pampelišek, jeden či dva keře růží nebo keřík levandule, přesahující do cestičky. Z těchto bylinek a ještě sta dalších rostlin se může připravit léčivý prostředek na běžné zdravotní potíže.
Existují tři základní způsoby, jak využít léčivé rostliny. Závisí jak na rostlině, tak na účelu, k jakému má být lék použit. Všechny způsoby jsou jednoduché a nevyžadují zvláštní vybavení. V žádném případě však nepoužívejte hliníkové nádobí.
- Odvar – tento způsob užívejte k přípravě čajů z dřevnatých rostlin. Rostlinu rozdrťte nebo nasekejte a do malého kastrůlku ji dejte asi 50 g. Přidejte půl litru studené vody a uveďte do varu. Zmírněte plamen, zakryjte pokličkou a 10 minut vařte na mírném ohni. Sceďte a dle chuti oslaďte medem.
- Nálev – pro čaje z květu, listů a mladé nati je lepší tento způsob: do nahřaté konvice dejte 50 g čerstvé bylinky a zalijte 500 ml vroucí vody. Konvici zakryjte a nechte odstát 10 minut. Pak nálev sceďte a případně přislaďte medem.
- Tinktura (výtažek) – do velké láhve se šroubovacím víčkem nasypte 200 g bylinek a zalijte 1 litrem vodky nebo jiného destilátu. Uzavřete víčkem a dobře protřepejte. Láhev uložte v teplém, tmavém místě. Po dobu 14 dnů denně 2x protřepejte. Pak tinkturu sceďte přes plátno nebo gázu. Do scezené tekutiny ještě vymačkejte poslední kapky z bylinek. Tinkturu uzavřete do tmavé láhve a vyluhované rostliny vyhoďte na kompost.