Majoránka a oregano

Vůně a chuť čerstvé majoránky je skvělá. Zrovna jako dobromysli neboli oregana. Obě dvě bylinky patří do stejného rodu – Origanum. Jméno pochází z řeckého Oros ganos, tedy radost z hor. Řekové vůni oregana považovali za symbol štěstí i lék.

Majoránka zahradní má typickou chuť a vůni, bez níž si nedovedeme představit bramboračku, bramboráky. Výtečná je však i v dalších pokrmech z brambor, na pečených, dušených i grilovaných masech, i na rybách.

Majoránku můžeme pěstovat jako slunce milnou letničku nebo přenosnou trvalku. Silnější mrazy venku totiž nepřežije. Majoránce vyhovuje výživnější půda než dobromysli.

Dobromysl obecná neboli oregana má chuť velmi výraznou. Používá se v rajčatových omáčkách k těstovinám, na pizze apod. Intenzivní vůni a chuť si oregana zachovává i po usušení.

Rajčata s oreganem

Potřebujeme: 4 rajčata, olivový olej, česnek, čerstvé oregano, parmezán, sůl, pepř

4 větší rajčata rozkrojíme a vložíme je do zapékací misky řeznou stranou nahoru. Smícháme 4 lžíce olivového oleje, stroužek utřeného česneku, lžíci čerstvých lístků oregana a osolíme a opepříme dle chuti. Rajčata potřeme směsí a posypeme parmezánem. Zapékáme 15 minut v troubě.

Dobromyslová koupel

Velmi osvěžující a povzbuzující koupel si připravíme jednoduše. Do vany přilijeme litr silnějšího nálevu z dobromysli.

Redakce

Redakce

Redaktoři a redaktorky magazínu Kytičkování pro vás připravují atraktivní články o bydlení. Pokud byste také chtěli do magazínu přispět vlastním článkem nebo máte zájem o inzerci v magazínu, neváhejte nás kontaktovat.