Kdysi jsem v Jižní Africe pojal úmysl okusit tamní plody, z nichž většina dosud nebyla na našem trhu ani k vidění, natož ke koupení. A svůj závazek jsem dodržel, byť přiznávám, že jen zčásti.
Protože nic proti ovoci a zelenině, ale neškodilo by, kdyby tyto plody rostly rovnou i s návodem k použití. Protože jsem kolikrát ochutnal něco, co se ukázalo v syrovém stavu v lepším případě nedobrým. Takže jsem tehdy na podobné testy zanevřel. Příliš brzy, jak se později ukázalo.
Protože kvůli zklamání, jež mi nejednou přinesly první pokusy, jsem se teprve loni propracoval až k něčemu naopak více než lahodnému. K papájím.
Tedy k relativně obrovským plodům teplomilných rostlin z čeledě papájovitých, pocházejících asi ze Střední Ameriky.
Na těchto bylinách připomínajících stromy a dosahujících výšky až deseti metrů s až třicet centimetrů širokým skořicově zbarveným kmenem alias dutou lodyhou, z níž po poranění vytéká latex, roste na vrcholu růžice až třičtvrtě metru dlouhých opadavých žlutozelených listů s čtyřiceti- až šedesáticentimetrovými řapíky a rostliny tak připomínají palmy. Čepele listů bývají dlanitosečné, se sedmi až jedenácti podlouhlými celokrajnými nebo hrubě zubatými laloky.
Květy jsou jedno- i oboupohlavní, rostliny pak jednodomé, dvoudomé nebo polygamní. Samiččí květy přitom rostou v úžlabí listů, takže plody následně vypadají jako zavěšené přímo na lodyze.
Plody jsou bobule rozmanitého tvaru a velikosti, mohou být půl- až desetikilové a až půlmetrové a na jedné rostlině je jich současně až metrický cent. Dužina plodů, do níž jsem se zamiloval na první kousnutí, bývá žlutá, oranžová až červená, a skrývá v sobě spoustu kulatých půlcentimetrových semen.
Tato semena klíčí nejednou již v samotném plodu a rostlina z nich během jediného roku dokáže vyrůst až dvoumetrová, plodit pak začíná ve třetím roce svého života, jenž trvává v průměru čtvrtstoletí.
Pokud byste se v takovém plodu pitvali důkladně, doberete se zjištění, že mimo vodu obsahuje i vitamíny B, C, E a D, bílkoviny, tuky, sodík, cukry, hořčík, železo, měď, zinek, draslík, vápník, dusík, fosfor, karoten, vlákninu a cholesterol.
Nechme si chutnat.