Pažitku, tu nejspíš znáte – vždyť ji u nás potkáváte na zahrádkách nebo v jídle.
A nejen u nás je sídlem. Roste si i v Americe, v Asii a také více zemích celé Evropy. Kraj s ní občas natropí nějaké ty menší změny, vždy však jde o druh zmíněný. O rostlinu vytrvalou, jež má cibuličku malou, stonek v pochvách listů skrytý zčásti a též trubkovitý, květenství pak šroubel zvané, z nějž tobolka se pak stane, jak se zove její plod. Pažitka pak přijde vhod třeba k jídel kořenění.
Co je na ní k ocenění? Vitamíny B a C, minerály, silice, ba i provitamín A. Fajn se po ní zažívá. Na chleba s máslem se hodí, polévce též neuškodí, do salátů bez vytáček dejte ji či do omáček a do jiných jídel též. Kam si jenom umaneš. Snězte jí svazek, koš, pytlík…
Chutná, pažitka či šnytlík.