Ibišku se také někdy říká čínská růže. Pochází z východní Asie, Indie a Číny, kde se vyskytuje jako mohutný keř. Svou velikostí často připomíná strom. Patří do čeledi slézovitých.
V pokojových podmínkách je ibišek spíše menší keřík s oválnými, mírně zašpičatělými a rovnoměrně zubatými listy. Kvete velkými výrazně barevnými květy nálevkovitého tvaru. Původně byly květy jen červené, ale dnes díky šlechtění mají i mnoho další barev. Kvete od června až do pozdních podzimních měsíců.
Ibišek pěstujeme nejlépe ve světlé, vzdušné a dostatečně větrané místnosti. V létě ho letníme na terasách nebo balkonech, kde snese i větší ozáření sluncem. Ibišek vyžaduje dostatek vláhy a pokud možno i rosení listů. To můžeme částečně obejít umístěním květináče do misky naplněné keramzitem, ze které se voda průběžně odpařuje. Ale i tak bych 1-2x do týdne listy ibišku porosit měli. Pokud chceme, aby vydatně kvetl, nezapomeneme na hnojení plnohodnotným hnojivem pro pokojové rostliny – během vegetační sezóny (od dubna do listopadu) nejlépe 1x týdně, v době odpočinku nehnojíme vůbec.
Rostlinu přezimujeme ve světlé chladnější místnosti – ideálně při teplotách okolo 10°C a mírné zálivce. Na jaře ibišek hluboce seřízneme a přesadíme do výživné zeminy. Nejlépe prospívá v substrátu do pokojové rostliny, do které přidáme trochu rašeliny a písku. Hluboký řez, dobré hnojení a dostatek vláhy jsou podmínkou pro bohaté letní kvetení.
Ibišek můžeme lehce namnožit řízkováním. Vrcholové řízky, ale i části větviček získané při seříznutí stačí vložit do sklenice vody a nechat při pokojové teplotě zakořenit – trvá to asi měsíc. Větvičky můžeme také namočit do stimulátoru kořenů a nechat je zakořenit přímo v hlíně.
Pokud chceme vyzkoušet něco nového, můžeme místo klasického pokojového ibišku vypěstovat ibišek jedlý, kterému se říká okra. Je to jednoletá rostlina, kterou pěstujeme přímo ze semen, které vyséváme nejlépe koncem dubna. Kvete bíložlutými nebo červenými květy s výrazným fialovo-hnědým středem. Z květů se pod odkvětu stávají malé tobolky, které se sbírají asi pátý den. Dají se pak zavařit jako okurky a i chutí jsou velmi podobné. Některé tobolky je dobré nechat dozrát a sebrat z nich semena na příští rok, ale to až na konci vegatační sezóny, jinak rostlina přestane nasazovat poupata. Pozor dávejte také na hnojení – musíte koupit hnojivo určené pro zeleninu nebo bylinky.