Jedna z nejznámějších kuchyňských a léčivých bylinek se pěstuje více než 3000 let. Ve středověku z koriandru dokonce připravovali elixír lásky. Nejdřív se pěstoval v klášterních, pak i v selských zahradách.
Koriandr je velmi ceněnou kuchyňskou bylinkou a navíc mají semena a listy zřetelně odlišnou chuť. Semena jsou aromatická, s náznakem pomerančové chuti. Používají se celá nebo drcená. Zatímco listy jsou olejnaté, silně aromatické a využívají se v kuchyni. Koriandr báječně voní a lze jej snadno pěstovat.
Koriandr setý
Jednoletá bylina naroste až do výšky 60 cm. Tvoří okolíky bílých květů, později zrají semena. Vyžaduje lehké propustné půdy na slunném stanovišti. Rostliny nesnášejí mokro a vlhké klima. Když dozrávají semena koriandru, podepřete rostliny tyčkami, neboť květenství je velmi těžké. Po sklizni semen rostliny vytrhejte a pozemek zryjte.
Od konce jara do konce léta trhejte čerstvé listy podle potřeby. V létě trhejte květy k použití v čerstvém stavu. Koncem léta sklízejte semena.
V medicíně se koriandr používá pro povzbuzení chuti. Listy přidávejte do pokrmů až na konci vaření jako koření či ozdobu. Lístky koriandru jsou komponenty asijských kořenicích směsí , jako je indické kari. Semena se používají jako perníkové koření, do zavařované červené řepy, stejně jako ke kořenění omáček a marinád. Koriandr je často složkou míchaných čajů proti trávicím potížím a žaludečně-střevním křečím.